Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mit jelent és milyen előnyökkel járhat egy okos kert kialakítása?

2022. 05. 30. 00:00:00
Mit jelent és milyen előnyökkel járhat egy okos kert kialakítása?

Mit jelent az okos kert fogalma és miben rejlik a lényege? Melyek azok az előnyök és érvek, amelyek fényében indokolt lehet fontolóra venni az okos kert kialakításának a lehetőségét? A cikkből nemcsak a válaszok ismerhetők fel, hanem a gyakorlati megvalósításhoz is adunk tippeket.

Kezdjük annak a tisztázásával, mit értünk pontosan okos kert alatt?

Egy okos kert a lényegét tekintve automatikusan, önműködően fenntartható kertnek felel meg. Aminek a gondozása és karbantartása a korszerű okostechnológia segítségével történik. Igény szerint akár 100%-ban automatizált módon.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az öntözés, a fűnyírás, a kertben működő világítás, illetve akár a csobogók és a kerti tó zökkenőmentes működéséért egyaránt a precízen beépített okos technikai megoldások felelnek.

Milyen előnyökkel járhat egy okos kert kialakítása és működtetése?

Az egyik legfontosabb előny a kényelmi faktor. Tudatos kialakítással akár teljes mértékben mentesülhetünk az olyan rendszeresen ismétlődő feladatoktól, mint például a roppant igényes fűnyírás, vagy a szintén odafigyelést igénylő öntözés.

Szintén előny, hogy az előre programozhatóság mellett Wifi eléréssel, okostelefonos alkalmazáson keresztül bármikor előre is tudjuk mozdítani a kertgondozás lépéseit. Ha például váratlanul vendégek jelentkeznek be, viszont a munkánk miatt nincs időnk füvet nyírni, az robotfünyíró gombnyomással munkára fogható.

robot fűnyíró

Ami szintén az okos kert kialakítása mellett szólhat érvként

Tegyük fel, hogy a nyár közepén szeretnénk elutazni egy hosszabb nyaralás idejéig. Nem mindig egyszerű ilyen helyzetekben találni valakit, akire a távollétünkben is nyugodt szívvel rábízhatjuk a kert rendben tartását.

Az okostechnológia segítségével korszerűsített kert erre is hathatós segítséget nyújthat. Hiszen ebben a formában helytől és időtől függetlenül, akár a messzi távolból is eredményesen intézhetők a kertgondozás szükséges feladatai.

Nem beszélve arról, hogy ez a fajta innovatív megközelítés még költséghatékonyság szempontjából is hasznosulhat. Az okos eszközök ugyanis rendre maximális energiahatékonyság mellett működnek. Így középtávon már megtérülhet az okos kert kialakításába fektetett energia és pénzösszeg.

okos kert, öntözés

Mik lehetnek egy okos kert kialakításának a célravezető lépései?

Mindenekelőtt egy alapos tervezéssel javasolt racionális alapot teremteni a megvalósításhoz. Precízen felmérve, hogy a kert méretéhez, adottságaihoz és felszereltségéhez mérten mely funkciók és feladatok „okosítása” jelenthet racionális lépést.

Következő feladatként a szükséges okoseszközök beszerzésére érdemes fókuszálni. Amihez egyébiránt minden megtalálható az alábbi linkre kattintva. Amennyiben mégis akad olyan okoseszköz, amit nem sikerül megtalálni az oldalon, az elérhetőségeink bármelyikén szívesen nyújtunk további segítséget.

Amikor pedig megvan a beszerzés, onnantól kezdve már csak az okos kert újdonsült eszközeinek üzembe helyezése lesz hátra.

A témához kapcsolódó korábbi cikkünket olvastad már? Kattints a részletekhez: Melyek egy okos gazda nélkülözhetetlen okos eszközei 2022-ben?

 

Tartalomhoz tartozó címkék: okos kert robotfűnyíró