Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Gyakran felmerülő kérdések intelligens otthon tervezés előtt - válaszokkal

Gyakran felmerülő kérdések intelligens otthon tervezés előtt - válaszokkal Ebben a cikkben a legtöbbször felmerülő kérdéseket válaszoltuk meg, amelyekkel gyakran találkozunk az intelligens épületek és otthonok témakörét tekintve. 

Összefoglaltuk hozzájuk a válaszokat is, méghozzá gyakorlatias megközelítéssel, remélhetőleg ezáltal is támogatva a megvalósítást.

Manapság erős hívószóvá vált az intelligens, vagy más néven, okos otthon. Egyrészt a technikai fejlődés töretlen, tehát szinte minden hónapban születik valamilyen új fejlesztés, másrészt természetesen, anyagi keretei is vannak egy ilyen megvalósításnak. Mielőtt belekezdenánk, érdemes alaposan átgondlon, valójában mire is van szükségünk, ezek az eszközök hogyan kommunikálnak egymással, valamint hogy van-e lehetőség a bővítésre, vagy az új fejlesztések implementálására?  

Mitől intelligens egy intelligens otthon?

A lényeg az otthon működése szempontjából elengedhetetlen funkciók technikai hátterében rejlik. Egy intelligens otthonban – többek között – a világítás, a fűtés, illetve a házban működő különböző rendszerek és alrendszerek összehangoltan, központi irányítással tudnak működni.

Aminek egyértelmű hozzáadott értéke lehet a magasabb szintű kényelem, a költséghatékonyság, valamint a biztonság és vagyonvédelem. Pláne annak fényében, hogy a rendszerrel szinkronban működő eszközök, például fűtés vezérlés  akár kezelők vagy okostelefonos alkalmazással is vezérelhetők.

Mire lehet szükség egy intelligens épület kifogástalan működéséhez?

Mindenekelőtt stabil technikai háttérre, ami az alapját képezi az intelligens épületben működő eszközök és rendszerek összekötésének. Lényeges továbbá, hogy az elektromos hálózat korszerű legyen, a működését tekintve pedig teljesüljenek a biztonságos használatra vonatkozó követelmények.

Amennyiben a technológiai háttér rendelkezésre áll, onnantól kezdve már csak átgondolt tervezésre lesz szükség. Vagyis át kell gondolni, hogy milyen eszközök és funkciók „intelligensebbé tétele” jelenthet előnyt, illetve valósítható meg.

okosotthon, intelligens épület, tervezés, kivitelezés, hellofuturekft.hu

Mi minden vezérelhető otthon intelligens technológia segítségével?

Ahogy arra fentebb is utaltunk már, a világítás, vagy a fűtés egyértelműen ide sorolható. Olyannyira, hogy nálunk minden szükséges eszköz, illetve kiegészítő is beszerezhető a zavartalan működéshez. Persze ezen felül is akadnak lehetőségek.

Ráadásul nem feltétlenül csak beltéren, hanem akár kültéren is. Kiemelt hozzáadott értékkel bírnak például a kert intelligens működését elősegítő technikai fejlesztések.

Mi történik, ha elmegy az áram vagy nincs internet?

Erre az eshetőségre célszerű proaktívan előre készülni, már a tervezés fázisában. Többek között azért is éri meg az intelligens épületek tartósan megbízható megoldásait választani, hogy ne álljon fenn az internetkapcsolatnak, vagy az áramszolgáltatóknak való kitettség.

Például úgy, hogy ne a kevésbé megbízható Wifi alapú internetkapcsolat képezze a rendszer működésének az alapját. Ami pedig az áram kimaradásának lehetőségét illeti, mint minden hasonló helyzetben, itt is a tartalék áramforrás működése jelentheti a helyettesítő opciót.

Mennyire drága mulatság az otthoni intelligens technológia telepítése?

Manapság egyre inkább költséghatékonynak számító lépésről van szó. Nem megfeledkezve arról, hogy a telepítés kiváló befektetés is egyben. Nemcsak a ház értékét növelheti meg ugyanis, hanem az energiafogyasztás racionalizálásán keresztül a rezsi költségeket is segíthet redukálni. Ehhez kapcsolódóan napelem rendszer telepítésével a folyamatosan növekvő energiaárak hosszútávúan csökkenthetők.

Milyen lépések mentén érdemes intelligens otthont tervezni?

Első körben azt érdemes felmérni, hogy az otthonban használatos eszközök közül melyeknél szeretnénk az intelligens technológia bevezetését? A világítás, a hűtés és fűtés, a fűnyírás és a kertlocsolás mellett mi az, amit mindenképp szeretnénk?

Ha megvannak a célok, fel lehet mérni a megvalósítás lehetőségeit. Felmérve, hogy milyen eszközök lehetnek szükségesek a telepítéshez, mekkora mennyiségben és milyen technikai háttérrel.

Kiktől érdemes tanácsot kérni okosotthon tervezésnél?

Többek között mi is szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésre. A legjobb olyasvalakivel felvenni a kapcsolatot, aki gyakorlottnak számít az okosotthonok modern megoldásait tekintve. Vagyis a hozzáértése által praktikus tanácsokkal segíthet.

A témához kapcsolódó korábbi cikkünket olvastad már?

Kattints a részletekhez: Intelligens nyaralók

Tartalomhoz tartozó címkék: okos otthon