Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Beszédes statisztikák és érdekességek az okosotthonok előnyeiről

Beszédes statisztikák és érdekességek az okosotthonok előnyeiről

Ebben a cikkben néhány izgalmas statisztikai adatot gyűjtöttünk össze az intelligens épületek hasznosítási lehetőségeiről. Beszédes adatokról van szó, amelyek hűen tükrözik, mekkora potenciál is rejlik az okostechnológia hasznosításában az otthonunk minden szegletében.

A digitálisan vezérelhető, takarékos megoldásokat felvonultató, rugalmas megoldások egyre inkább terjednek az otthonokban, és közvetlen környezetükben, a kertekben is. Távirányítással vezérelhető, de nagyrészt különböző automatizmusok, és egymáshoz kapcsolódó folyamatok évről évre tökéletesednek, és láthatatlanul segítik, kényelmesebbé teszik életünket. 

Az intelligens otthonok becsült száma globálisan

Becslések szerint mintegy 175 millió intelligens otthon van a világon. Definíció szerint azokat a modern otthonokat beleértve, ahol a háztartási gépek és eszközök akár távolról, egy okostelefonnal és mobilalkalmazáson keresztül vezérelhetők.

Beszédes továbbá, hogy fokozatosan növekszik azoknak az otthonoknak a száma, ahol az egymással szinkronban működő eszközök kényelmessé és hatékonyabbá formálják a mindennapokat.

intelligens épület, ház, otthon, okosotthon - hellofuturekrt.hu

Milyen előnyöket szeretnek leginkább az okosotthonok lakói?

A felhasználók 57%-a számolt be arról a kutatások során, hogy időt takarítanak meg az okoseszközök által. Lényeges továbbá, hogy 45%-uk egyértelmű álláspontja szerint az épületautomatizálás pénzt segít megtakarítani a számukra.

Meglepő talán, de az előnyöket rangsorolva mégis egy harmadik tényezőt értékelnek a legtöbbre. Az intelligens épületek lakóinak globális szinten mintegy 72%-a számolt ugyanis be arról, hogy a korszerű technológia legfőbb hozzáadott értékeként az otthonuk biztonságosabbá vált.

Az okosfűtés és okosvilágítás előnyeiről

Ugyebár a fűtésvezérlés, valamint a világításvezérlés korszerű okoseszközei nálunk is könnyedén beszerezhetők. Aminek közép- és hosszútávon kétségtelenül meglehetnek az előnyei. Például az okos fűtési és hűtési rendszerek 50%-os energiafelhasználást takaríthatnak meg az erre vonatkozó felmérések szerint.

Hasonló a helyzet a világítástechnika terén is. Ha már az intelligens otthonok energiafelhasználási statisztikáiról van szó, ezek alapján az intelligens termosztátok a leghatékonyabbak. Sőt, egyes intelligens klímaberendezések beszerzése pedig akár két év alatt megtérülhet.

lakás világítás, fűtés, vezérlés, smart - hellofuturekft.hu

Egy intelligens épület könnyebben tovább is értékesíthető

Legalábbis így vélekedik a tulajdonosok 54%-a. A tapasztalataik rendre arra engednek következtetni, hogy az intelligens otthoni rendszerek telepítése gyorsabban eladja a házat. Persze nemcsak a gyorsaság jelenthet ebből a szempontból előnyt.

Hiszen nemcsak rövidebb idő alatt, de várhatóan magasabb értékért cserébe is lehet értékesíteni egy intelligens otthont. Sőt, minél korszerűbb és precízebb az okostechnológia kialakítása, úgy nőhet meg az ingatlan értéke is ezzel párhuzamosan.

Komoly potenciál rejlik még az épületautomatizálás fejlődésében

Már csak azért is, mivel a prognózisok szerint az intelligens otthonokban funkcionáló intelligens eszközök a jövőben még okosabbak lesznek. Aminek jó eséllyel mi magunk lehetünk a haszonélvezői felhasználóként.

Könnyen lehet például, hogy az okoseszközök a jövőben képesek lesznek jobban a mi preferenciáinkhoz igazítani a viselkedésüket. Miközben gyorsabban tanulhatnak majd, és még magasabb szinten dolgozhatnak a kezünk alá.

A témához kapcsolódó korábbi cikkünket olvastad már?

Kattints a részletekhez: https://www.hellofuturekft.hu/hirek/intelligens_nyaralok

Tartalomhoz tartozó címkék: okos otthon