Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Augusztustól felgyorsulhat a napelemes rendszerek megtérülési ideje

Augusztustól felgyorsulhat a napelemes rendszerek megtérülési ideje

A fejünk felett tornyosuló energiaválság egyre inkább ösztönzi a lakosságot a megújuló energiaforrások számbavételére. Ezek közül is kiemelkedik a napenergia hasznosítása. Az elmúlt évtizedek alatt sokat fejlődött maga a technoklógia, a felhasznált eszközök élettartama, és hatékonysága is. 

A cikkből kiderül, miként befolyásolja a megtérülést a rezsicsökkentés részleges kivezetése.

Bő egy hete tartja lázban a magyar lakosságot annak a rémképe, hogy mennyit kell fizetni augusztustól a gázért, illetve az áramért. Viszont a kedvezőtlen prognózisok sűrűjében fontos észrevenni, hogy mindez felgyorsíthatja a napelemes rendszer beszerzésének megtérülési idejét.

A mögöttes okokról és az erre vonatkozó számításokról bővebben írunk a cikkben.

Amiért a rezsicsökkentés részleges kivitelezése előtt is megérte napelembe ruházni

Napelemes rendszert telepítve és ezen keresztül gondoskodva az otthon energiaszükségletéről anyagi szempontból roppant kedvező befektetés. Elvégre mentesülést jelenthet az áramszolgáltatók ár változtatásaitól, jócskán könnyítve a családi költségvetésen és a havi rezsiköltségeken. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük a globális energiaárak bő egy éve tartó jelentős emelkedését. Azok közül a kivitelezők közül érdemes válogatni, akik teljes körű lebonyolítást vállalnak. Tehát, a tervezéstől, méretezéstől, pályázat megírásától, a teljes telepítésen keresztül a végső átadásig végigkísérik a folyamatot. Keressn bennünket Ön is bizalommal, segítünk minden lépésben ezzel kapcsolatban. Ez nem egy kis beruházás, így fontos, hogy alaposan átgondoljuk mekkora és milyen rendszert szeretnénk telepíteni.

Erre tett rá még egy jókora lapáttal az elmúlt héten a kormány közleménye a rezsikvótáról, illetve a rezsicsökkentés részleges kivezetéséről. Drasztikus energiaár emelkedés prognosztizálható, ami újabb nyomós érv a napelemes rendszerek mellett.

Mi is a napelem tulajdonképpen? Alapok.

Legegyszerűbben talán úgy lehetne megfogalmazni, hogy ez egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. De ezzel még nincs vége! A  napelemenek több fajtája is létezik. Ezeknek a működése a beszerelésének milyenségétől kezdve azok karbantartásának minőségén át a napsütéses órák számáig bezárólag sok mindentől függhet. A szakma többfélét is megkülönböztet, első sorban aszerint, hogy milyen a bennük található szilícium elrendezése, kristályszerkezete.

A fő változatok:

  • amorf kristályos napelemek,

  • mono- és polikristályos napelemek 

  • félcellás napelemek 

Napelemes rendszerek telepítése - hellofuturekft.hu

Kiknek éri meg és mikor térülhet meg a napelemes rendszer otthoni telepítése?

Erre vonatkozóan egészen mostanáig azt lehetett mondani, hogy nagyjából havi 12-15 ezer forint körüli vagy annál magasabb villanyszámla esetén lehetett indokolt fontolóra venni a beszerzést, illetve a telepítést. Közelítő értékekkel úgy kalkulálva, hogy a beruházás várhatóan 12-15 év alatt megtérülést hozhat.

Ezek azok a hozzávetőleges értékek, amelyek az augusztus1-től érvénybe lépő ár változtatások hatására látványosan átalakulhatnak. Nem beszélve annak az esélyéről, ha további emelkedés érkezik és még többet kell fizetni az áramért.

A napelem rendszerek használatáról, telepítéséről szóló cikkünket olvasva most már úgy lehet számolni, hogy 9-10 ezer forintos havi villanyszámlánál már megérheti lépést tenni a beruházás irányába. Pláne annak tudatában, hogy jóval gyorsabban, akár 10 éven belül jócskán megtérülhet ez a lépés.

napelemek, tetőre telepítve - hellofuturekft.hu

Ezért nem javasolt sokáig tétlenkedni a beruházással

Minden jel szerint sokan utánaszámoltak a fentieknek. Legalábbis erre utal, hogy elképesztő keresletnövekedést tapasztalunk a napelemes rendszerek iránt. Amit persze könnyen meg is lehet érteni, hiszen sok háztartásban akár duplájára is nőhet az áramfogyasztás anyagi vonzata ősztől.

Mit lehet akkor tenni ebben a pillanatban? Először is érdemes utána számolni, hogy a rezsicsökkentés részleges kivezetése miként csapódik le a háztartás költségeit tekintve. Majd pedig meg kell nézni annak a lehetőségét, hogyan lehet mindezt racionálisan kivédeni vagy tompítani.

Ebben természetesen mi is szívesen működünk közre. Többek között az alábbi elérhetőségeinken. Érdemes kérdezni tőlünk, mert a legjobb tudásunk szerint igyekszünk segítséget nyújtani és megkönnyíteni a döntéshozatalt.

villamos energia napelemekkel, az Ön házára is - hellofuturekft.hu

A témához kapcsolódó korábbi cikkünket olvastad már?

Kattints a részletekhez: https://www.hellofuturekft.hu/hirek/egyre-tobben-keresik-az-okosmeroket

Tartalomhoz tartozó címkék: okos otthon